Vesan Huolto Oy

Veneenveistäjästä kodinkonehuoltajaksi.

Oli vuosi 1966, veneenveistäjä Vesa Veijalainen viimeisteli moottorivenettä verstaassaan Sorsakoskella. Työtä riitti, mutta halu muuttaa maalta kaupunkiin ajoi Vesan Kuopioon etsiskelemään jotain mielenkiintoisempaa työtä.

Kotitalouksien kodinkoneet olivat silloin lähinnä kylmäsäilytyslaitteita ja pyykinkäsittelyyn tarkoitettuja koneita. Kodinkonemarkkinat elivät suurta kasvua, jolloin myös koneiden huoltoon tarvittiin koulutettua huoltohenkilöstöä. Hoover Oy etsi laitteilleen sopivia huoltomiehiä ja järjesti huoltokursseja, jolle myös Vesa osallistui. Syksyllä 1966 Vesa aloitteli Hooverin valtuuttamana korjaamaan ja huoltamaan lähinnä pulsaattoripesukoneita, jääkaappeja ja pölynimureita. Huoltoalue oli laaja, joten päivät kuluivat maaseutua kierrellen.

Toimintaa harjoitettiin aluksi vuokralaisena omakotitalon autotallissa Rajakadulla. Sieltä siirryttiin Tehdaskatu 3:een, jossa korjaamotila oli jonkin verran suurempi. Tuolloin Vesan-Huolto työllisti kaksi henkilöä. Koneiden määrän lisääntyessä tilat kävivät ahtaaksi ja tuli tarve siirtyä suurempiin tiloihin. Tämän seurauksena siirryttiin Snellmaninkadulle 80-luvun alussa. Snellmaninkatua pidetään hyvänä paikkana huollolle, autolla pääsee aivan oven eteen ja keskustaan torille ei ole matkaa kuin 400 metriä.

Vesan-Huollossa suoritettiin onnistuneesti sukupolvenvaihdos syksyllä 1999, jolloin yrityksen johtoon siirtyi Vesan poika Markku. Markku on seurannut isäänsä ja ollut mukana pienestä pitäen. Kuopion tekusta valmistuttuaan (1993) Markku on ollut yrityksessä vakituisesti. Varaosa -ja tarvikekauppaan on panostettu nykyisellään entistä enemmän ja suuntaus näkyy jatkuvan samana.